Vanished House is a memorial installation, designed by Hu Quanchun founder of design practice Field Conforming Studio, created for the second East Lake International Ecological Sculpture Biennale held in Wuhan in 2021.

The sculptural folie was raised in the Wuhan Shimenfeng Memorial Park, a cemetery with a quiet atmosphere. "The Vanished House" was created as an echo of this special attribute of the venue.
The key question for Field Conforming Studio was what kind of house to choose. After research, they found that the city's old buildings didn't have obvious local features. Finally, the team decided to choose the simplest typology of a house,  just a simple house that resembled a child’s sketch.

The sculptural piece takes the shape of a house covered in sprawling ivies, seeking to evoke a remembrance of a vanished living space and thus of the people and things of the past.

The shape, without many contrivances, adds more simplicity and purity to the work, while the patterns of the sprawling creepers introduce more sophistication.

The material used for the piece was corten steel, which after rusting turns crimson, a color reminiscent of the texture of vines. The steel was treated using a laser cutting process.


The Vanished House by Hu Quanchun. Photograph by Jin Weiqi


The Vanished House by Hu Quanchun. Photograph by Jin Weiqi
 

Project description by Hu Quanchun

"The Vanished House" was a work created for the second East Lake International Ecological Sculpture Biennale held in Wuhan in 2021. The venue for the exhibition was Wuhan Shimenfeng Memorial Park, a cemetery with a beautiful environment and a tranquil spatial atmosphere. A place where the deceased rest peacefully, the venue has an ambiance suitable for memorial and mourning activities. "The Vanished House" was created as an echo of this special attribute of the venue.

The work presents a house covered in sprawling ivies. A symbol of hearth and home, this house, as detached, leaves a space formed by the wrapping creepers. It is the remembrance of a vanished living space and thus of the people and things of the past. "The Vanished House" is a memorial space that invites visitors to participate in and experience.

After they settled on a "vanished" house to resonate with the exhibition venue, the key question for the designers was what kind of house to choose. In the beginning, they thought about choosing a house type with features specific to Wuhan to present the locality. After research, however, they found that the city's old buildings, especially residential ones, didn't have obvious local features, while public constructions representative of Wuhan were not reasonable choices for such an environment. Finally, the team decided to choose the simplest image that a house could be. Involving neither locality nor extra symbols, it was just a simple house that resembled a child's sketch. The form, without many contrivances, adds more simplicity and purity to the work, while the patterns of the sprawling creepers introduce more sophistication.

After the spatial form was confirmed, the designers had to figure out how to convey the sense of a vanished house through the status of the creepers. To that end, they made a 1:10 miniature of the house with cardboard and sketched ivies on the model to present the growing status of the plants. In this way, the designers could control the density and size of the vines as well as the turns and connections they present on the walls. The process of sketching was the most sentimental and exciting part of the creation and has brought a distinctive feature of handicrafts and paintings to the work.

The most insipid, tedious work then followed. After the vines were sketched on the miniature, the designers converted them into vector files. As the final work would be realized through laser engraving on Corten steel, they broke down the model for high-resolution scanning and then manually converted the scanned files into vector files available for laser engraving. It was time-consuming, tedious work. In addition to drawing the lines one by one, the most important procedure was to deal with the connections at where the lines turned. It was a step that needed the team to pay much special attention to. They had been modifying and checking the details until manufacturing was started in the factory.

The material used for the work is Corten steel, which was treated through a laser cutting process. There are two reasons why they chose Corten steel. First, after rusting, Corten steel turns crimson, a color that can well express the texture of the creepers' vines. Second, "The Vanished House" creates a space that people can enter. As the wall is formed by ivies, it needs certain strength to form a space without relying on other structural forms, and the two-centimeter-thick Corten steel plates provide the structural strength required for the wall to support itself. Over time, the color of the Corten steel plates will get darker with sunshine and rain, and the intention of this work will become increasingly prominent.

More information

Label
Designers
Text
Field Conforming Studio. Chief designer.- Hu Quanchun.

 
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Design execution
Text
Xiang Yu, Chen Songlin.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Exhibition curator
Text
Sun Zhenhua
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Collaborators
Text
Academic moderators.- Lu Hong, Ji Shaofeng.

Exhibition art director.- Fu Zhongwang.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Exhibition organizers
Text
Zhi Art Space, Hubei Museum of Art, United Art Museum
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Exhibition support units
Text
Wuhan Institute of Design and Sciences / School of Public Art, Wuhan Creative Industry Development Co., Ltd.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Size
Text
9.8m×5.1m×4.8m.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Dates
Text
2021
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Venue / Adress
Text
Wuhan Shimenfeng Memorial Park, Wuhan, China.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Exhibition sponsors
Text
Wuhan Shimenfeng Memorial Park Co., Ltd., Wuhan Tianyu Hengxin Investment Management Co., Ltd.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Photography
Text
Jin Weiqi.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Field Confirming Studio is an interdisciplinary architecture studio, founded by Hu Quanchun, dedicated to the creation of public art and the investigation of the project of public spaces. With a team of artists and architects, the studio has focused on the creation of public art and the investigation of public spaces in urban and rural contexts over the years. Focused on problem investigation, the team emphasizes the study of the site's characteristics during the creation of the project, in an attempt to respond to the site and build a connection between the work and the people, as well as the site.
 
Hu Quanchun was born in Yueyang, Hunan Province, China in July 1977. He graduated from the Department of Oil Painting, Hunan Normal University Institute of Arts in June 1999. He graduated and received a master's degree from the Institute of Architecture at the Central Academy of Fine Arts, in June 2006. As of August 2006 - until now, he is teaching at the CAFA ESCULTURA Public Art Studio.
 
Read more
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...