The cabin designed by the French-based architectural studio Les Archinautes is located on the shore of Lake Lipno in the Czech Republic. A log cabin used to stand on the same spot.

A home is a place of relaxation for mountain sports enthusiasts, blending in with its surroundings, with a design similar to that of nearby buildings and a quest for comfort amid nature.
The house designed by Les Archinautes has elements of the architecture of the region, such as the rectangular ground plan, compact shape, orientation along the contour line, creation of a covered porch, and a more pronounced articulation of the gable. The building has a ground floor with a small room, a bathroom, a laundry room, a small sauna, and a room for storing sports and technical equipment. The attic of the project contains a bathroom, a pantry, and two bedrooms with a circular window on the gable, which frames other peaks in the area.

The hut is designed as a wooden structure made of CLT panels visible on the inside. The façade cladding consists of vertical larch profiles, the windows are complemented by integrated sliding shutters and the roof is made of sheet metal. The forest surrounding the house is present in the interior, in material, smell, and color.


Lipno Lakeside Cabin by Les Archinautes. Photograph by Petr Polák.

Lipno Lakeside Cabin by Les Archinautes. Photograph by Petr Polák.


Lipno Lakeside Cabin by Les Archinautes. Photograph by Petr Polák.

 

Description of project by Les Archinautes

The building is located in the heart of Bohemian Forest with a view of Lipno lake. This cabin was built in a place where an old wooden cabin used to be. It is designed to provide the perfect base for nearby mountain sports in all conditions.

The design follows the urbanism of the buildings in its neighborhood and respects the height conditions in the area. The land is screened by forest from the regional railway line, which passes through the territory to the northeast. A narrower part of the Lipno lake opens to the southeast behind the track, there lies the mouth of the Vltava River.

The morphology of the house stands on several principles of Bohemian Forest architecture: rectangular floor plan, compact shape, orientation along the contour line, creation of a covered porch, and more pronounced articulation of the gable (overhang). The building is a single-story with an attic. The height alignment of the eaves plane with the lintel of the windows and doors on one horizontal line is a contemporary interpretation of the cornice.

The view of Lipno lake, with two major peaks in the background, becomes the main point of the project. The living space of the house is centered around the dominant gabled square window facing toward the lake. The other windows have a direct view of the forest. The forest is present in the interior as a material, smell, and color. One small room, a bathroom, a laundry room, a small sauna, and a room for storing sports and technical equipment are located on the ground floor. The attic hides a bathroom, a pantry and two bedrooms with a circular window in the gable, framing other peaks in the area.

Three sides of the house are lined by a wooden terrace, which, depending on its variable width, creates, together with a significant overhang of the roof, a space for various uses (sitting in the sun and in the shade, a sauna rest room, storage of wood and bicycles).

The building is designed as a wooden structure made of CLT panels visible in the interior. The cladding of the facade consists of vertical larch profiles, the windows are complemented by integrated sliding shutters, and the roof is sheet metal. The building was realised by a family company 3AE which worked in close collaboration with the author. Besides the final quality of the building, they also ensured a high level of detailed execution. Shared values, a sense of detail and an appreciation of natural materials make the final result resonate.

More information

Label
Architects
Text
Les Archinautes. Architect.- Gabriela Králová.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Collaborators
Text
Project documentation.- 3AE [Radek Vybíhal].

SWP panels — Agrop Nova.

Wooden windows IV78 — Značková okna.

Sheet metal roofing PREFA — Poklem.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Area
Text
Built-up Area.- 123 sqm.

Gross Floor Area.- 118 sqm.

Usable Floor Area.- 110 sqm.

Plot size.- 580 sqm.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Budget
Text
€ 260,000.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Dates
Text
Project year.- 2020.

Completion year.- 2021.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Location
Text
Lipno Lake, Czech Republic.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Photography
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Les Archinautes is an architectural studio co-founded by Gabriela Králová and Estelle Morlé in Lyon, France, in 2017.

Gabriela Králová is a Czech architect and co-founder of Les Archinautes. During her previous architectural practice, she gained experience in Japan (Raymond Architectural Design Office), in Portugal (fala atelier), and in the Czech Republic at Uhlík architekti and Aulík Fišer architekti studios. In her practice, she focuses on public facilities, new buildings made of sustainable materials, reconstructions and extensions of urban and family houses, and their adaptation to the climate crisis.

Estelle Morlé is a senior lecturer and researcher at ENSAL. She became a PRO-PAILLE trainer in 2021.
Read more
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...