Sustainability and re-cycling. A new secondary school in Le Bourget.

19/11/2014
Sustainability and re-cycling. A new secondary school in Le Bourget.
Le Bourget, France.
metalocus, INÉS LALUETA.
The project by the Parisian firm of architects Hubert & Roy, is the renewal of the brick buildings of the 30s, transforming the basement spaces, areas of school life, the library and the creation of a courtyard whose closure forms the link between two parallel buildings.

A learning environment for learning about the environment, said Hubert & Roy architectes et associés and proposes a complete renovation, wooden structural extensions on brick ensemble, green roofs to harvest rainwater, windmills and solar chimneys to light and provide natural ventilation.

Classrooms are upstairs; the architecture brings in natural light, allowing for use of underground levels (-5 m) of the old building. How? A long north-south grassy gardened trough at the base of the courtyard, bordered by a glass passageway connecting reception on the ground floor to the life of the school and the library below. An extensive wooden structure shelters the reception area, covered playground, and gallery. At the north end, staff housing is placed on this wooden structure, above the top of the original building.

Program. General and technical education. 665 students in general and technical education. Thirty classrooms, CDI (Documentation and Information Centre), lecture hall, cafeteria, 6 staff housing units. The establishment comprises a “micro school” for approximately fifty “non-completers”, students who wish to re-enter school severa...read more