Opening of Victor Gelez Community Center by Dumont Legrand Architectes.

15/05/2014
Opening of Victor Gelez Community Center by Dumont Legrand Architectes.
[PAR] France.
metalocus, INÉS LALUETA.
The Victor Gelez Community Centre is by nature an unusual place. It’s a neighbourhood facility encouraging personal development in a shared space for open creativity. This is a place for dancing, sculpting, painting, graffiti, playing music, meeting up, discussion and debate, resources, learning and transformation.

Dumont Legrand Architects intended this space to reflect its purpose. The design is simple: an interplay of subtly curved brick walls containing this depth of multitude within.

Description of project by the architects.

Site.
The primary feature of the parcel of land is that it is located at a juncture in the image of the centre’s miscellaneous environment. On one side there is the Ménilmontant blind-alley, a narrow road part of the Paris quartier’s original fabric, flanked by buildings of no more than 3 storeys, and on the other, the rue Victor Gelez bordered by turn of the century buildings 5 to 7 storeys high. The transition between these two different street geometries is provided by this community centre on the corner.

Urban integration
From whichever direction you reach the site, you are on a narrow road which does not allow you to take a step back from the bu...read more