Raúl Sánchez Architects studio completed the renovation of an apartment located in a building from the end of the 19th century with a privileged location, with its main façade facing Girona street, and the interior facing a large courtyard typical of the Barcelona expansion.

Thanks to this spacious and elongated arrangement, the house benefits from additional lighting through an interior patio with wooden carpentry and tinted glass. This condition was the one that framed the guidelines for intervention in the apartment renovation.

Raúl Sánchez Architects organizes the entire interior through the insertion of an element of color and material that forms a linear element 21 meters long, built in dark walnut wood, with an open pore, which starts from the living room next to the Girona Street, going through the entire house, until reaching the gallery that opens onto the block patio.

Along this interior connector with its wooden façade, the program is articulated with its different spaces, generating a series of concatenated spaces. This arrangement is favored by an oversized width of the connector, which gradually generates a sequence of living spaces, rather than a connection element.

On the one hand, the more collective spaces, with rooms that mix with a more defined use, such as the living room or the dining room, with other more ambiguous ones, such as the cozy space next to the interior patio, which receives lighting through the original windows. tinted blue. On the other side of the walnut façade, there are the most private rooms opening onto the public spaces: the kitchen opens to the dining room, the shared bathroom, and the bedrooms. All spaces are left slightly unfinished, subtly incomplete, which allows for alternative occupation and use options.


Apartment in Girona street by Raúl Sánchez Architects. Photograph by José Hevia.


Apartment in Girona street by Raúl Sánchez Architects. Photograph by José Hevia.

Description of project by Raúl Sánchez Architects

This spacious and large apartment is located in a noble estate from the end of the 19th century, and enjoys a privileged position facing both Girona street and a large interior courtyard typical of the Barcelona ‘eixample’, additionally, the apartment enjoys extra ventilation and lighting through a beautiful interior patio with wooden carpentry and tinted glass. This condition of the apartment is precisely what dictated its transformation and refurbishment: a long walnut wood front, dark and elegant, with an open pore, starts from the living room next to Girona street, and runs the entire length of the apartment, 21 meters, until it reaches the gallery that leads to the inner courtyard of the block. Along this interior wooden façade, spaces with a more collective use follow one another, and their width is always oversized, to be living spaces, not just passing-through, mixing rooms with a more defined use, such as the living room or the dining room, with other more ambiguous ones, such as the cozy space next to the interior patio, which receives light through the original blue-tinted windows. The importance of this interior cutting plane/facade is reinforced by providing it with a beginning and an end: in the living room, a "picture" of brass and stainless steel finishes it off; towards the gallery, a pivot door of the same dimensions receives the same materials, but this time it changes position, insinuating an immaterial union of these two metal fronts at each end of the plan. Beyond this pivot door, the wooden front slips into the room to indicate that this space has a hybrid label, being able to be both a bedroom and a room for common use.


Apartment in Girona street by Raúl Sánchez Architects. Photograph by José Hevia.

All the common spaces are united by the same white microcement flooring, while recovered hydraulic mosaic floors are arranged in strategic places; continuing the axis of the wooden plane towards the living room by means of two types of mosaic sliding between each other, or welcoming in the access and directing the steps towards the dining room. For the rest, different pieces of integrated furniture, all designed specifically, use color tones intentionally far from the colors of the mosaics or wood, adding counterpoints of color to a mostly calm interior.

On the other side of the walnut façade, are the rooms that are more private or in need of privacy. Their entrances are hidden from the front, with all the flush doors, and each of these spaces follows its own law, as if they were independent rooms that share the same access street: the kitchen opens onto the dining room like a green world with a white and yellowish band on the marble front; the shared bathroom plays with different niches and shades of green and yellow, matt and shiny, while the bedrooms are calmer environments with oak wood floors and accents in blue through wall coverings or textile designs by Catalina Montaña, made expressly for this project.

Last not least, there is a vague intention of leaving the spaces somehow unfinished, with a subtle incomplete character, opening up the different options for occupying and using them.

has
Read more
Read less

More information

Label
Architects
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Project team
Text
Valentina Barberio, Paolo Burattini, Flavia Thalisa Gütermann, Dimitris Louizos, Albert Montilla.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Collaborators
Text
Structure.- Diagonal Arquitectura.

Enginnering.- Marés ingenieros.

Textile design.- Catalina Montaña.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Area
Text
170 m².
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Dates
Text
Project.- 2019-2021.

Construction.- March 2022- February 2023.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Budget
Text
€300,000.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Photography
Text
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.

raul sanchez architects is an architecture and design practice based in Barcelona, founded by Raúl Sánchez (Linares, 1978). He graduated from the architecture school in Granada, Spain, and starting in 2006 worked under the name of Agencia de Construcción de IDeas. Since 2005 he has resided and worked in Barcelona developing a professional activity that includes architecture, urbanism, design, and resources, ideas, and techniques management. He is currently a professor in 'Private Perimeters', a postgraduate diploma in the Elisava School, Barcelona.

The studio's awards include Premis FAD 2018 - Selected. Premis FAD 2017 - Selected. Arquia Próxima V, 1st Special Mention of the Jury. Premis Catalunya Construcció 2016 - Selected. bcnappsjam. jury's special prize. Ecobarrios competition - Honourable Mention. Europan 8 Valladolid, Spain - 1st prize.

Read more
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...