Christchurch Botanic Gardens Visitor's Centre by Patterson Associates

10/10/2017
Christchurch Botanic Gardens Visitor's Centre by Patterson Associates
[Christchurch] New Zealand
metalocus, MARÍA SARASOLA
Christchurch Botanic Gardens Visitor’s Centre by architects Patterson Associates. Photograph © Simon Devitt, Jeremy Toth
A visitor center located in Hagley Park to appreciate the botanical gardens of Christchurch which is one of the most visited public spaces.
The project carried out by Patterson Associates seeks to establish a connection with the surrounding nature. The center is conceived with a white structure as a greenhouse and organized functionally according to different layers.
 

Description of the project by Patterson Associates

The new Christchurch Botanic Gardens Visitors’ Centre, by architects Patterson Associates, is light-soaked and contemporary. “The building is designed to communicate and educate the visitor in the beauty, variety and complexity of the plant world,” says Andrew Patterson.

The long, white structure is based on a traditional industrial greenhouse. “Dappled leaf shadow” elements keep staff and visitors feeling comfortable, even on the hottest days.
The visitors’ centre includes a shop, café and exhibitions depicting Maori history as well as the development of Hagley Park.

The Christchurch Botanic Gardens Visitors’ Centre is located in Ha...read more

Architects
Patterson Associates
Lead Architects
Andrew Patterson, Andrew Mitchell
Area
3200 m²
Dates
2010
Manufacturers
Alpha
Landscape
Christchurch City Council and City Care

Associates Architects

Pattersons Associates Architects began their creative story with Architect, Andrew Patterson in 1986 whose early work on New Zealand's unspoiled coasts explores relationships between people and landscape to create a sense of belonging. The architecture studio started based on a very simple idea; If a building can feel like it naturally 'belongs', or fi...read more