Architecture studio Ateliers O-S architectes completed the renovation of the school canteen of the Frédéric Joliot-Curie Institute in the city of Dammarie-les-Lys (Seine et Marne), located southeast of Paris, France.

The project is located in the heart of the Frédéric Joliot-Curie secondary school, a teaching complex built in 1965 that occupies a plot of almost 5 hectares made up of 6 independent buildings with a total constructed area of approximately 10,000 m². Ateliers O-S architects focus on the complete rehabilitation of building C, in the middle of a very landscaped environment, between the staff car park (to the north), the forest (to the south) and two buildings for teaching (to the east and west).
Ateliers O-S architects works on a building with a clear volume that is characterized by having a large canopy on its façade to the forest that extends in a north-south direction, in both directions, sheltering in its back, the access of goods and its public access to the students while they wait to enter the dining room, orienting the whole complex towards the forest.

The building is made up of two levels: a basement and a ground floor. The plant in contact with the garden is organized in two zones: one accessible to the public and students that connect with the areas of school life, and another dedicated to the work of teachers within the more administrative part. The basement is the level that contains the preparation, catering and dishwashing areas, the cold rooms, the storage rooms as well as the student hall and the delivery area.

The project is presented as a very simple volume, built according to a vertical gradation. The lower parts were made of metallic grey wavy panels, which separate the project from the ground. In its upper part, a clear and smooth vision is enhanced with perforated aluminium panels. All the technical elements of the roof are hidden and integrated into this volume.
 


Joliot Curie High School Canteen Renovation by Ateliers O-S architectes. Photograph by Cyrille Weiner.


Joliot Curie High School Canteen Renovation by Ateliers O-S architectes. Photograph by Cyrille Weiner.


Joliot Curie High School Canteen Renovation by Ateliers O-S architectes. Photograph by Cyrille Weiner.

Description of project by Adamo Faiden Arquitectos

The project is located in the heart of the Frédéric Joliot-Curie secondary school, in the city of Dammarie-les-Lys (Seine et Marne). Built-in 1965, it occupies almost 5 hectares of land and consists of 6 buildings with a total constructed area of approximately 10,000 m². It consists of 6 independent buildings:

- Building A and B: administration and management.
- Building D: general education / general section.
- Building E: general education/professional sections and science centre.
- Building C: half board.
- Building F: workshops.
- Building G: accommodation for staff.

The operation aims to rehabilitate the entire C building. It is located in the heart of the school in a very landscaped setting, between the staff car park (to the north), the forest (to the south) and two teaching buildings (to the east and west). The covered galleries are articulated on the external paths between the current refectory and the other surrounding buildings. On the south façade, the canopy shelters the students while they wait to enter the half board, and the design of the roofs are oriented towards the forest. The ground levels allow the technical rooms on the garden level to be illuminated by daylight. The refectory food is unloaded onto a platform located on the north façade, at the edge of the staff car park.

The building consists of a ground floor and a garden level.

The ground floor is the half-board level. It contains the preparation, catering and dishwashing areas, the cold rooms, the storage rooms as well as the student lobby and the delivery area.

The garden level is made up of two zones. The first zone is accessible to the public directly from the outside and includes the rooms of the school life centre (student club, gymnasium, music room). The second area is accessible to staff and includes the archives, furniture store, staff changing rooms, the director's office and staff workshops.

The project seeks to reinforce the reading of a clearly privileged orientation by extending the upper deck to the north and south. This roof provides a view of the woods from the large dining room. In addition to this north-south orientation, the lateral "wings" open to the west and east, creating a main entrance from the west to the lower level of the garden level.


Joliot Curie High School Canteen Renovation by Ateliers O-S architectes. Photograph by Cyrille Weiner.

Thus, the project is presented as a very simple volume, made up of two registers:

- A low register made of metal made up of wavy metallic grey panels, which lifts the project off the ground. It works as a base and is organised according to the program, proposing a set of openings that reveal the interior volumetry.

- A clear and smooth upper register in perforated aluminium panels caps the lower volume like a hat. It envelops and brings light to the dining areas. This register provides an overhang that marks the entrance and serves as a canopy to shelter the student queues from the weather. All the technical elements of the roof are hidden and integrated into this volume.

For reasons of economy, scale, ease of implementation and project coherence, the construction principle is a steel portal frame structure clad in metal cladding. This construction principle, which is simple and very quick to implement, also allows for great flexibility and frees up a vast amount of space for interior design in order to respond very precisely to the uses.

The restructuring of building C makes it possible to accommodate and group together all the services related to the half-board on the ground floor, accessible from the south façade. It therefore contains the half-board centre, where the preparation area and dining room, the work area and the public area are clearly identified.

This large dining room, with its flexible programming, can be divided into smaller units and can accommodate different configurations. This new rational and functional layout can accommodate around 1200 guests per day.

The interior layout of the half-board is simple, its layout is clear and respects the regulations on food hygiene and in particular the forward motion. The catering service is designed to operate on the basis of a production kitchen with self-service distribution (2 lines).

The organisational principle is that of an "L" shaped food circuit which allows for two naturally lit fronts and a linear forward process. The forward movement of the products is ensured in a natural way by direct communications between the premises, which enables us to achieve a good ratio of circulation area to total area.

Goods are received on a platform at road level, which is large enough to accommodate a vehicle. The reception area is directly connected to all the storage rooms. The packaging from this area will go to the adjacent waste room. The storage facilities are located on either side of the general circulation serving the stocks: on one side the accessible cold rooms, on the other side all the reserves.


Joliot Curie High School Canteen Renovation by Ateliers O-S architectes. Photograph by Cyrille Weiner.

A new lift located at the entrance to the foyer and catering areas distributes all the levels and allows people with reduced mobility to travel through the entire C building. All the rules are respected in terms of the dimensions of the corridors and the positioning of the equipment.  The entire establishment has been designed to make both the half-board and the living area accessible to all.

On the garden level, a real living area with club rooms, music rooms, a sports hall and a meeting and conference room (with multiple configurations) has been created and can function independently. It is accessed via an amphitheatre-like tiered forecourt. It also houses the staff centre, which includes changing rooms and a relaxation room. The maintenance and storage workshops have been reorganised. They are accessible from the service area under strict control.

This project located in Dammarie Lys (77) proceeds by juxtaposing volumes. It brings an obsolete and asbestos-ridden building dating from 1965, with low thermal capacity and no spatial quality, up to standard. The addition of a volume raises the main refectory and offers more light through lateral windows, while the ends of the new volume offer two canopies: a technical canopy ensuring reception and delivery on the north façade and a generous canopy allowing the gathering of pupils and favouring covered waiting on the south side. This project reflects the reuse of an existing 20th century building with dysfunctions in terms of use, heat and regulations.


Joliot Curie High School Canteen Renovation by Ateliers O-S architectes. Photograph by Cyrille Weiner.

The project was carried out on an occupied site, and this constraint led us to optimise the parts that were kept and to develop a project in dialogue with both the client and the users. The project is transforming itself, and the students can then witness this mutation, which may offer them their first inclusive architectural experience.

In the same way, new construction, restructuring, extension and transformation projects raise the issue of reuse, which has become a discipline in its own right. It is a question of making do with an obsolete building, by exploiting its potential and the structural limits of our built heritage. The contrast is created in a sober and unpretentious attitude, exploiting what is already there. The writing is quite similar, developing a sober technique and favouring flexibility of use in time and space.

More information

Label
Architects
Text
Ateliers O-S architectes. Lead Arquitects.- Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Project team
Text
Jonathan Nuttin, Agathe Mesure-Madelain.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Collaborators
Text
Structural engineering.- I+A.

Fluid engineering.- YAC.

Kitchen designer.- NOVOREST.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Client
Text
IDF Region, leader: Aménagement 77.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Area
Text
3,099 m².
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Budget
Text
€5,100,000.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Dates
Text
Competition.- 2013.

Delivery.- end of 2022.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Manufacturers
Text
Structural work.- MORINI. Interior design.- gAM2B. MEP.- UTB. Electricity.- SALMON.

Kitchen.- FROID 77.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Location
Text
Dammarie-les-Lys - Frédéric Joliot-Curie. France.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Photography
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Ateliers O-S architectes are managed by three partners with complementary characters, which often collaborate with personalities from other fields like plastic art or landscape design.

Before they develop their own common projects, Vincent Baur, Guillaume Colboc and Gaël Le Nouëne have worked with stimulating architects like Rem Koolhaas or Adriaan Geuze in Nederland.

Partners since 2002, they are involved in many international competitions where their projects are regularly remarked, like the Administrative City in Merida, the Museum of Polish History in Warsaw or the National Library in Prague.
Read more
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...