Located in the new Werksviertel neighborhood, the HENN architecture studio has built iCampus Rhenania, a complex of office buildings. This neighborhood, where mashed potatoes, motorcycles, and men's suits were once made and people used to party, will offer a high level of diversity located to the east of Munich, in the south of Germany.

The buildings are located around a protected villa, a former administrative building of the transport and freight company Rhenania from the 1920s, and overlooking the Ostbahnhof station. This creates an “urban village” image by placing the campus plaza in the center with outdoor areas and terraces.
The office complex designed by HENN integrates into the urban context as the buildings grow in height as they approach the center of the campus while the buildings on Friedenstrasse are set back to create an open view of the town and attractive routes towards the inside.

Additionally, the suite offers the flexibility required in today's era of agile teams and working from home. The structure and location of the development cores allow the configuration of the plants to be altered by placing individual modules or grouping them, adapting to companies of different sizes and needs.

The buildings, characterized by their black facades and loft-style windows, get their specific color from the development of a Swiss laboratory where the yellow and gold iron mica it contains gives it warmth, friendliness, and depth. Inside, the rough, untreated concrete contrasts with the brass of mailboxes, doors, elevators, and kitchens.

iCampus Rhenania by HENN. Photograph by HGEsch.

Project description by HENN

In the new Werksviertel located in the east of Munich, where mashed potatoes, motorcycles and men’s suits were once manufactured and party people were out and about in Kunstpark Ost and Kultfabrik, a new urban neighborhood providing a high level of social diversity is currently under construction. Prominently situated with a view opening towards the Ostbahnhof station, the striking iCampus Rhenania complex of office buildings invites passersby into the neighborhood.

The two new buildings feature a black façade and loft-like windows reminiscent of the industrial heritage of the location. They are grouped around a listed villa – the former administrative building of the Rhenania freight forwarding and relocation company dating back to the 1920s.

In keeping with the community approach, the design of the campus plaza located in the center of the ensemble resembles an “urban village.” Outdoor seating areas in front of various restaurants and cafés, long wooden benches under trees and green roof terraces create a place where people enjoy working and spending their spare time.

In the era of agile teams and working from home, the building complex provides maximum flexibility: The structure and location of the development cores makes it possible to alter the layout of the floors by placing modules individually or linking them together. Thanks to this versatility, iCampus Rhenania can accommodate businesses of varying sizes and with different requirements in respect of their office layout. A striking example of environmental sustainability and innovative engineering are the component-activated ceiling elements supplied by Innogration, which effectively provide the rooms with district heating and cooling.


iCampus Rhenania by HENN. Photograph by HGEsch.

The complex blends harmoniously into its urban context. The small-scale development along Friedenstrasse replicates the scale of the seemingly contradictory neoclassical villa, creating a natural transition to the other iCampus buildings and the entire surrounding Werksviertel neighborhood. Open rooftop pergolas strike a balance between the flat terrain towards the station and the four- to six-story office buildings gradually ascending towards the campus center. The building on Friedenstrasse is set back slightly to create an open villa view and inviting routes into the interior.

The black color of the façade was developed specifically for this project in a Swiss laboratory. The yellow and golden iron mica it contains lends warmth, friendliness and, depending on the sunlight, a shimmering depth to the buildings. Four main entrances with lobbies facing the campus plaza connect to the interiors, where the rough, untreated concrete of the walls and stairwells contrasts with the warm brass of the mailboxes, which is also visible on doors, elevators and kitchenettes.

The exciting ensemble of old and new employs the design idea of an “urban village” to transform the area into an innovative place of new working and living in the eastern part of Munich.

More information

Label
Architects
Text
HENN. Partner in charge.- Christian Bechtle.

Project directors.- Christoph Omlin, Ebra Muminovic.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Project team
Text
Paulina Biernat, Selin Demir, Tanja Dietsch, Martin Erdinger, Marta Gałdyś, Elke Gebhard, Ralph Hempel, Carlotta Hirsch, Attila Horvath, Nelli Maier, Wolfgang Mühlhölzl-Hirschmann, Malin Näsström, Daniel Recklingloh, Lina Safarini, Mira Schröpfer, Andreas Schöler, Chiara Schüler, Birant Sencan, Ine Spaar, Kathrin Stamm, Peter Weber, Fredrik Werner, Ji Wu, Wanli Xuan.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Collaborators
Text
Project controlling.- Schwab.engineers.

Structural framework.- Ametsbichler + Lehr.

High-level guidance systems.- Büro Uebele.

Construction management.- Drees & Sommer.

Circulation systems design.- gevas humberg & partner.

Building services.- IBF Ingenieure.

Façade design.- iPb Ingenieurbüro Planung Blei.

Building physics.- PMI.

Landscaping.- VOGT/BL9.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Client
Text
R&S Immobilienmanagement GmbH.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Builder
Text
Innogration ceiling system.- Innogration: CEILTEC®.

Façade paint.- Monopol AG.

Mailboxes, entrance doors, elevator portals and cars, back walls of kitchenettes and washbasins.- Nordic Copper: Nordic Brass Weathered | Hairline 1120.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Area
Text
Site area.- 8,800 sqm.

Ground floor area.- 30,000 sqm.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Dates
Text
Competition.- 2018, 1st prize.

Construction start.- 2020.

Completion.- 2022.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Location
Text
Friedenstraße 22, 81671 Munich, Germany.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Manufacturers
Text
Carpentry.- BAVEST, BES Brunold Holz und Design Manufaktur.

Steel doors/gates.- BKM Brandschutzkonstruktionen Mihla.

Advertising and display system.- digital media Großbildtechnik.

Heating, cooling, air conditioning.- Engie.

Metalworking.- Feuchtgruber.

Electrical.- Klaus Schöffmann.

Elevators.- KONE.

General contractor for interior fit-out and finish.- Lindner SE.

Guidance and signage.- OPTIMAXX Werbetechnik.

Façade.- PICHLER Projects.

Shell construction.- Riedel Bau.

Roof.- Tectus Flachdachabdichtungen.

Elevator portals and cars.- Wölfel.
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
Label
Photography
Text
+ + copy Created with Sketch.
- + copy Created with Sketch.
HENN HENN is an international architecture practice with more than 75 years of expertise in the fields of office, science, health, industry, and culture. It is an interdisciplinary team of architects and engineers able to draw upon a wealth of knowledge collected over decades of building experience in addition to a worldwide network of partners and experts.
 
HENN was founded in 1947 by Walter Henn in Dresden. His son, Gunter Henn, opened HENN’s Munich office in 1979. Today, Martin Henn and a team of partners lead the practice. The three generations are linked through common values of openness and curiosity, which form the foundation for HENN’s ambition to rethink typologies and push forward sustainable construction.
Read more
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...